Dzisiaj Polska znajduje się na skraju niżu “PIRIN”, jakiego ośrodek przemieszcza się znad Morza Bałtyckiego nad Łotwę. Jedynie południowej połowie kraju zaznacza się jeszcze obecność chłodnego frontu atmosferycznego. Do godzin południowych, ale także popołudniowych na południowym-wschodzie zalega jeszcze bardzo ciepła masa powietrza pochodzenia zwrotnikowego. Natomiast przeważający obszar kraju znajduje się już w napływającym z północnego zachodu chłodnym powietrzu polarnym morskim. Wkrótce warunki do rozwoju burz mogą wystąpić na północy Polski.

Pierwsze komórki burzowe pojawiły się na Podkarpaciu. W okolicach takich miejscowości jak: Iwoniczo Zdrój, Dukli i Krempnej. Podstawowym zagrożeniem ze strony niedzielnych burz są ulewne opady deszczu, których punktowa akumulacja może wynieść od 10 mm do 30 mm. Prawdopodobne są również opady drobnego gradu, na ogół nie przekraczające 2 cm. Szczególnie duże ryzyko opadów gradu będzie na obszarach wyżej wyniesionych.

Oprócz tego na trasie burz realne są silne porywy wiatru od 60 km/h do 75 km/h. Wkrótce może zacząć grzmieć w rejonie miejscowości Sanok, ale Lesko.

Dane radarowe z polskiej sieci POLRAD IMGW-PIB, widoczne burze na południowym-wschodzie naszego kraju, ale także rozwój konwekcji za frontem chłodnym, w dużo chłodniejszej masie na Morzu Bałtyckim, ale także na północy kraju. Wkrótce mogą wystąpić tam pojedyncze wyładowania atmosferyczne

IMGW-PIB

Dane z detektorów wyładowań za ostatnie 120 minut

Bieżące położenie opadów i burz poniżej

Arkadiusz Wójtowicz

Skomentuj

Kochamy pogodę i wszystko co z pogodą jest związane. Burze, upały, czy prognozy pogody.

Strona internetowa FaniPogody używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close