Od godzin południowych nad Polską tworzą się chmury burzowe. Ich inicjacja zachodzi na lokalnych strefach zbieżności wiatru, w warunkach słabego przepływu mas powietrza. Na ogół są to krótkotrwałe i pojedyncze komórki konwekcyjne, z nielicznymi wyładowaniami. Punktowo łączące się w struktury wielokomórkowe o niskim stopniu zorganizowania.

Komórki opadowe oraz burzowe obserwowano dziś m.in na Podlasiu, ale także na Mazowszu, punktowo w województwie warmiński-mazurskim.

Grzmiało również na Lubelszczyźnie, ale także na Podkarpaciu i województwie małopolskim, na tym ostatnim obszarze zwłaszcza na obszarach podgórskich i górskich, gdzie duży wpływ na inicjacje konwekcji miała orografia terenu.

Wiele nowych komórek powstaje dziś na tzw. outflow boundary. Jest to dobrze widoczne na zobrazowaniach radarowych i zdjęciach satelitarnych.

Obecnie najgroźniejsza komórka burzowa znajduje się na południe od Rzeszowa, w rejonie Krosna. Prawdopodobny jest tam również grad, na co wskazuje duża odbiciowość.

Rozwój konwekcji obserwowany jest również w Małopolsce, są to na ogół pojedyncze komórki burzowe i opadowe. Lokalnie grzmiało także na Lubelszczyźnie, obecnie występują słabe opady pochodzenia konwekcyjnego m.in w rejonie Lublina.

Nowe komórki tworzą się w warunkach słabego przepływu mas powietrza również na Mazowszu, ale nie stanowią istotnego zagrożenia.

W nocy burze prawdopodobne są w zachodniej części Polski, gdzie zaznaczy się zatoka niżowa i nasunie się układów frontów atmosferycznych. Na pozostałym obszarze chmury Cumulonimbus zanikną do późnego wieczora.

IMGW, Blitzortung

Bieżące położenie opadów i burz poniżej

Arkadiusz Wójtowicz

Skomentuj

Kochamy pogodę i wszystko co z pogodą jest związane. Burze, upały, czy prognozy pogody.

Strona internetowa FaniPogody używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close